Om Abels Hage og Kultursløyfa.no

Abels Hage ble opprettet 2. juli 2011, da folk møtte opp i Trikkesløyfa på John Colletts plass og plantet sin stemme med blomster. Det var en markering av at vi ville beholde to kulturinstitusjoner på plassen; 83 år gamle Ullevål Bokhandel og Café Abel. Fra det ble kjent at stedene ikke fikk fornyet leiekontrakt, like før sommerferien, til august, underskrev over 1600 personer det nettbaserte oppropet «Ja til Ullevål Bokhandel og Café Abel!» (elm.no/opprop) og flere skrev seg på lister, ca 2000 underskrifter tilsammen. 09. august opplyste NorgesGruppen at de ville anlegge en noe mindre KIWI og kaféen skulle få bli.

En bærekraftig utvikling er basert på en bred verdiskaping, med balanse mellom sosiale, kulturelle, økologiske og økonomiske verdier. Abels Hage med aktiviteter og arrangmenter og nettsidene elm.no/opprop, Kultursløyfa og facebook: Kultur på Trikkesløyfa, er forsøk på å styrke denne balansen. Vår fremgangsmåte har vært å kartlegge og formidle nærmiljøets sosiale, kulturelle og økologiske kvaliteter og skape arenaer for meningsytring, samhandling og dialog.

Fra 2012 ble Abels Hage en Majobohage (Mat og jord der du bor), med spiselige vekster som tema.

Stedets natur og kulturhistoriske kvaliteter formidles for styrke stedsidentieten og dra veksler på nærmiljøets egenart i møtet med fremtidens utfordringer. I formidlingsarbeide benyttes kunstuttrykk og kulturhistoriske referanser. Flere arrangementer er blitt gjennomført, blant annet to større; Markering for kultur på Trikkeløyfa, i august 2011 og Colletts Gjestebud, i 2012 (video ligger på bloggen). Det er ønske om å tilrettelegge John Colletts plass som en markedsplass med økologisk mat/drikke, kunst/håndverk, gjenbruk, med mer. Et marked som representerer mangfold, kvalitet og bærekraft.

Prosjektet har vært drevet av Adriana Bertet, billedkunstner, og Agnes Lyche Melvær. Begge naboer til John Colletts plass og begge masterstudenter i landskapsarkitektur. Fra 2013 drives Abels Hage videre av Agnes Lyche Melvær, mens Adriana Bertet bidrar til oppstart av et felles drivhus-prosjekt i Sogn Hagekoloni, sammen med andre hagekolonister.

Vi står overfor en rekke alvorlige, globale miljøproblemer. Hvordan skal vi tro vi kan klare å løse disse om vi ikke klarer å styre nærmiljøet i en retning vi ønsker? Vi vil styrke troen på at det nytter å engasjere seg, at den enkeltes stemme teller!

 

Taleprogram – Colletts Gjestebud, 2. september

Skuespiller og høgskolelektor Anel Hoel leder programmet og videoen starter med hennes introduksjon av prosjektet Abels Hage.
Musikk:
Tre innslag ved operasanger Gjøril Songvoll.
Halldor Rossebø avrunder programmet med sin fele; norsk folkemusikk.

Oversikt over talerne og tidspunkt i videoen :
11:00 Ordfører Fabian Stang
15:00 Maiken Mc Cormic (Samfunnsgeograf). Majobo – Mat og jord der du bor.
24:00 Ellen Holm Stenersen (Oversetter og tidligere redaktør av Hagebybladet). Om kulturelle kvaliteter i nærmiljøet.
33:30 Ivar Frønes (Professor i sosiologi). Om sosiale kvaliteter i nærmiljøet.
39:30 Jonathan Colman (Førsteamanuensis ved institutt for naturforvaltning, UMB). Om økologiske kvaliteter i nærmiljøet.
47:00 Benedikte Stiff. Leder i Blindern vel. Om den kommende opprusting av John Colletts plass.
56:00 Erik Skei. Bydelspolitiker (V). Om møteplasser.
01:00 Trygve Mysen. (Arkitekt og gammel Hagebybeboer). Presenterer en modell av Rundekiosken som tidligere sto på John Colletts plass og lanserer tanken om opprettelse av et Hagebymuseum. Vi beklager på det sterkeste at store deler av innlegget mangler på grunn av tekniske problemer under filmingen.
01:02:30 Adriana Bertet. Billedkunstner, student i landskaparkitektur og en av initiativtakerne bak Abels Hage.

Ringblomster kan dempe hevelse og kløe etter et myggestikk

Elfrida (7 år) og Sunniva (7 år) har sammen med klassekameratene fra Ullevål skole plantet ut 100 ringblomster før skoleslutt. Nå i august rekker blomstene opp til knærne. 2 mnd har gått, og søstrene har vokst de også. Høyt oppe ved hårfeste og langt nede ved skokanten er områder hvor myggen liker å bite. Stikkemyggene har en lav summende lyd når de kommer flygende. Jentene prøver ut om ringblomsten kan dempe hevelsen og kløen etter et myggestikk.  

Forskning på ringblomst pågår

Nicolai (7 år) og klassekameratene fra Ullevål skole plantet ut 150 ringblomster før skoleslutt. Planten er robust, hardfør og tåler nærkontakt med unge forskere. Nicolai er tilbake fra sommerferie og har øvd seg på å legge bandasjer på håndledd og ankel. Når ringblomsten knuses kan den brukes ved kløe, sår, skrammer, kutt, skrubbsår, sprukne lepper, blåmerker, forstuinger, solbrenthet, insektstikk og øreverk. kilde: www.rolv.no.

Nicolai skriver i gjesteboken: “Jeg følger med. Jeg var her i sommer. Flere ganger og sett flere ganger”.

 

I Abels Hage vokser uttrykksfulle følsomme blomster. Noen har kloke hoder som smiler og snur seg etter solen. Blomster er et egnet språk vi bruker når vi vil si det. Det fungerer overraskende bra. Om og om igjen.  Til Colletts gjestebudet 2. sept. ville vi i gartnerlaget allikevel prøve noe nytt. Vi ville forsøke å uttrykke en varm og dyp følelse ved hjelp av ringblomstene fra Abels Hage.  Ikke som bukett, men eltet som et lekkert brød. Fredagen sanket våre gode hjelpere 700 gram kronblader som ble levert av Ringblomst Ekspressen til Åpent Bakeri samme dag. Ringblomstbrødene tilbrakte første deler av helgen tilbaketrukket i en bakerovn i Maridalsveien.  Søndag morgen ble alle bakevarene transportert raskt og effektivt ut til flere bakerier, restauranter og cafeer i Oslo.  Etter avtale skulle 4 stk ringblomstbrød lande på Plaza i god tid før taleprogrammet kl 15 på gjestebudet på Colletts plass. Klokka 11 var kun de uspiselige etikettene på avtalt sted. Klokka 14 fikk vi vite at sjåføren hadde levert, men ikke til Plaza på Damplass. Loggen kunne heller ikke fortelle hvor. Muligens til restaurant Onda på Aker brygge. I dette tomrommet, der ingenting duftet eller var nybakt, så rant følelsene litt over. Og under utbruddet lå heldigvis et stort gresskar. Vi gleder oss nå til at kjærlighetserklæringen blir til to rom og kjøkken. Da planlegger vi å campe et par uker på Ordførerens kontor.